Üst
Connected One / Anasayfa  / Digitalzone – 19 Konferans Notları

Digitalzone – 19 Konferans Notları

Bu yıl 7.si düzenlenen ve ülkemizin en büyük dijital pazarlama/SEO konferanslarından biri olan Digitalzone’19, 9 Ekim’de hafta RadissonBLu Şişli Otel’de gerçekleşti. Performics SEO bölümünden Hazal Ulubaş ve Kübra Önem, etkinlik notlarını Techinside ile paylaştı.

 

BASTIAN GRIMM – 2020’DEKİ TEKNİK SEO TRENDLERİ – RAKİPLERİNİZİN ÖNÜNDE OLUN

 

Peak Ace CEO’su ve kurucu ortağı olan Bastian Grimm, SEO konusundaki 15 yıllık deneyimini digitalzone 2019’da yaptığı konuşmasında 4 ana başlıkta bizlerle paylaştı.

 

Bastian Grimm Googlebot’un indexleme davranışında meta taglerin etkisi, java script overlay’li web sitelerinin indexlenme performansı, hidden contentin ve iframelerin nasıl okunduğu ile ilgili testlerinin sonuçlarını paylaştı.

 

Indexleme başlığı altında üzerinde durduğu en önemli konu header noindex ve robots noindex taglerinin farkıydı.

 

1

 

İkinci ana başlık olan java script overlay’li web sitelerinin son güncellemeler ile artık daha da okunabilir hale geldiğini ve bu yapıda bir siteye sahipseniz hangi araçları kullanarak kontrol edilebileceğinin üzerinde durdu.

 

 “no matter it is visible or not, content will be found”

 

Hidden content konusunda  “content opacity” kavramından bahsederek siz contenti gizleseniz de gizlemeseniz de Googlebot’un o contente bir şekilde eriştiğinden ve indexleyebileceğinin altını çizdi.

 

Önceden SEO dünyasında bir kafa karışıklığı olan iframed contentler konusunda ise iç rahatlatan bir gelişmeden bahseden Bastian, evergreen bot sayesinde artık iframed contentlerin de okunma kalitelerinin artış gösterdiğini belirtti.

 

Daha sonra ise tavsiye niteliğinde iyi bir SEO auditin nasıl hazırlanması gerektiğine dair birkaç tüyo verdi;

 

–          Örnek kodlar paylaşın

–          Excel yada CSV formatlarından dosyalar göstermeyin

–          Her şeyi sunuma koymayın

–          Her zaman maddeleriniz için bir B planınız olsun

 

SIRALAMALARI İYİLEŞTİREN BAĞLANTILAR EDİNME –JAMES FINLAYSON

 

Verve Search’te Head of Innovation unvanı ile görev yapan ve kendini multidisipliner bir SEO uzmanı olarak tanımlayan James Finlayson link edinmenin kullanıcı davranışı ve marka algısı üzerindeki etkisi hakkında konuştu.

 

Ortalama bir Türk’ün ayda 69 tane web sitesini ziyaret ettiğini söyleyen James, binlerce web sitesinin bu 69 site arasına girmeye çalışarak kullanıcı farkındalığı yaratmaya çalıştığını ifade etti. Kullanıcının giderek körleştiği bu günlerde ziyaretçilerin dikkatini çekebilmek için nasıl bir strateji izlememiz gerektiğini ise şu şekilde özetledi;

 

1-      S.U.C.C.E.S.

 

2

 

Yaratacağımız strateji yukarıdaki başlıklara uygun olarak basit, beklenmedik, somut, güvenilir, duygusal ve hikayeleştirilmiş olmalıdır.

 

 

2-      Yaratacağımız stratejinin sonucunda ortaya çıkan contentler paylaşan insanları “zeki,kültürlü,havalı” gösteriyor olmalı.

 

 

YİĞİT KONUR – SEARCH CONSOLE VE SIRALAMA VERİLERİNİ KULLANARAK SEO STRATEJİNİZİ ŞEKİLLENDİRMEK

 

 

Etkinliğin organizatörü olan ZEO agency kurucusu Yiğit Konur, SEO dünyasının en büyük dertlerinden biri olan ölçümleme konusuna değindi.

 

Yapılan geliştirmelerin ve optimizasyonların takibi sırasında kullanılan metriklerin aslında tek başlarına bir şey ifade etmediğinden, bunun yerine dimensions odaklı ölçümlemelere güvenmemiz gerektiğinden bahsetti. Örneğin sıralama artık sadece keyword bazlı değil, keyword, keyword group ve landing page dimensionlarının hepsinin kombinlenerek daha doğru sonuçlar vereceğinden bahsetti.

 

3

 

Bunu yaparken de yeni SEO toolları olan seo.do’nun birçok farklı özelliğinden nasıl yararlanabileceğimizi anlattı. Tool’un en güçlü yanının istenilen veriye en hızlı şekilde ulaşılabilir olmasından bahsetti.

 

 

DOMINIC WOODMAN – B2B ARAMAYA DERİNLEMESİNE BİR BAKIŞ. BAŞARIYA NASIL ULAŞIRSINIZ?

 

Distilled’in kıdemli dijital danışmanlığını sürdüren Dominic Woodman B2B SEO’nun neden B2C SEO’dan daha zorlu bir süreç içerdiğini ve bu süreçte başarıya ulaşmak için neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

 

4

 

B2B searchte en kritik detayın eğer ürününüz yeniyse, aranma hacmini kendinizin yaratması gerektiğini unutmamanız olduğundan bahsetti.

 

Peki SEO aracılığı ile B2B sonuç almak için ne kadar zaman gerekli?

 

SEO sonuç almak için en hızlı kanal olmasa da aşağıdaki maddeleri tamamladıktan sonra 1.yılın sonundan itibaren sonuç almamanız için içbir sebep yok diye ekledi;

 

–          Kaliteli içerik

–          Domain otoritesi

–          Temel Teknik SEO gereklilikleri

 

Dominic Woodman oldukça detaylı biçimde hazırlanmış sunumunda b2b searchte başarıya ulaşmış markalardan da örnekler vererek anlattıklarını pekiştirdi.

 

 

HANNAH THORPE – ÇOKLU ALGORİTMALAR İÇİN OPTİMİZASYON

 

 

Hannah Thorpe İngiltere merkezli ödüllü dijital pazarlama ajansı Found’un SEO yöneticisi olarak görevini sürdürüyor. Mesleki ilgisini arama ve ziyaretçi verilerinin desteklediği yenilikçi içerik kampanyaları ile teknik stratejiler oluşturmak üzerine geliştiriyor.

 

Bu nedenle, bağımsız birçok farklı algoritma ile detaylı olarak ilgilenerek bu bağımsız parçaların bir araya getirdiği büyük algoritmayı çözmek üzerine konuşmasını gerçekleştirdi.

 

Hannah Thorpe ilk olarak bir Google modellemesi ve algoritması olan “deep relevancy matching”in açık bir şekilde kullanılmadığı söylenilse de aslında birçok site tarafından yapılan testler ile algoritmanın bir parçası olarak çalıştığının üzerinde durdu. Bu modellemede aramaların ne şekilde kullanılmış olduğu ve içerikler ile nasıl bağdaştırılması gerektiğini açıkladı. Deep relevancy matchingde veri madenciliği sayesinde ulaşabileceğimiz farklı data kaynaklarının, facebook-instagram gibi sosyal medya verilerinin, özellikle son dönemde ön plana çıkan sesli aramalar için verimli sonuçlar elde etmede kullanılabileceğini anlattı.

 

İkinci olarak neural matching konusuna değinen Hannah Thorpe, aramaların %30’unda bunun kullanıldığını açıkladı. Google Assistant gibi uygulamaların arkasında yatan teknolojinin neural matching algoritmasının bir parçası olduğunu anlattı.

 

Peki neural matching nasıl çalışıyor?

 

–          Sosyal dinleme ile öğreniyor

–          Duygu analizi yapıyor

–          Neden belirli keywordlerin belirli aramalarda kullanıldığını anlamaya çalışıyor

 

ve buna göre kullanıcıya en doğru sonucu vermek için uğraşıyor.

 

 

Son olarak “QDF Timeliness” yani Quality-Density-Freshness açılımındaki algoritmanın özelliklerinden bahsetti.

 

Bu algoritmanın çalışma prensibi içeriğin kaliteli-yoğun ve yeni olması üzerine kuruludur. Birçok aramanın arasında küçük arama ilgileri vardır ve bu ilgiler zamanla gelişir. Örneğin İngiltere’de aratılan bir kelime hem IK alanına hem de ünlülerin menajerliğini yapan insanların alanına girmekte. Aynı kelimenin farklı sektörlerce farkli şekillerde kullanılması ve Google’ın buna göre arama sonuçlarını şekillendirmesi zamanla ve birçok küçük arama ilgisi ile oluşur.

 

Freshness yani tazeliğin ve güncelliğin önemini ise şu şekilde ifade ediyor; farklı sektörlerde örneğin sağlık ve yaşamla ilgili web sitelerinde daha güncel olmak zorunludur, çünkü her an değişebilecek bilgilere sahiptir ve kullanıcıya güven vermek zorundadır.

 

Hannah Thorpe’tan minik bir tavsiye:” SEO’da bir adım önde olmak için, Google patentlerin önünde olmak gerektir. Google’ın ne ile ilgilendiğine bakmak ve buna göre geliştirmeler yapmak gereklidir.

 

 

EMRE GÜNEY – BÜYÜMENİN HİLESİ: KULLANICI TUTUNDURMA

 

Şu anda Skyscanner’da Senior Growth Manager olarak görev yapan Emre Güney günümüzde markaların büyüme stratejilerinden ve bunu yaparken düştükleri hatalardan bahsetti.

 

Konuşmasına büyümenin günümüzde bir araç olmaktan çıkıp bir amaç haline gelmesinin üzerinde duran Emre Güney, markaların öncelikle neden büyümeye ihtiyaç duyduklarını anlamaları gerektiğini söyledi. Yeni kullanıcı edinmek elbette tüm markalar için oldukça önemli ancak kazanılan kullanıcıyı tutundurmak bundan daha önemli. Çünkü yeni kullanıcı elde etmek için sağlanacak finansman da tutundurulmuş yani var olan kullanıcı tarafından geliyor. “Aslında tutunan her kullanıcı sizin için yeni bir kanaldır.”

 

Tutundurma nedir?

 

Edindiğiniz kullanıcıları belirli bir süre boyunca sunduğunuz hizmete tutundurmak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

 

Neden Önemlidir?

 

Daha fazla kullanıcıyı nasıl elde ederizden, elde ettiğimizi nasıl daha fazla elde tutarız artık daha önemli bir sorudur. Bu yüzden tutundurma çalışmaları günümüzde daha önemli olmaya başlamıştır.

 

Yaşam boyu değer = Kazanç x Raf Ömrü

 

Raf ömrü bir kullanıcının yaşam boyu değerini direkt olarak etkilemektedir. Bunu şu şekilde açıklamak mümkün, bir app’in veya hizmetin bir anda yakaladığı hype’ı sürdürememesi raf ömrünü kısaltır, bu da daha çok mobil uygulamalar üzerinde gördüğümüz bir sorundur ve tutunduramama kaynaklıdır.

 

Kullanıcı elde edebilmenin finansmanını tutundurma yaptığımız kullanıcılardan sağlarız. Tutundurduğumuz kullanıcıların sayısı arttıkça biz yeni kullanıcı kazanımı konusunda farklı kanallar deneme konusunda da özgürleşiriz.

 

Nasıl geliştirilir?

 

Kullanıcı deneyimini önemseyerek yeni ürün tasarlamak ve kullanıcıyı anlamak önemlidir.

 

Kullanıcının hizmetinizle etkileşime geçtiği ilk andan itibaren 72 saat içinde hizmetinizin değerini ona anlatmanız ve kanıtlamanız gerekmektedir. Çünkü bu sürede etkileşimegeçmeyen kullanıcılar ya uygulamayı 1 hafta içinde siliyor, ya da bir daha hiç kullanmıyor.

 

Ve son olarak tutundurmanın bir kez yaptım bitti bir iş olmadığını bunu markanın bir parçası haline getirmenin öneminden bahsederek konuşmasını tamamladı.

 

 

GEORGE SVASH – KENDİ SEO ARACINIZI YAPARAK PARA VE İŞTEN TASARRUF EDİN

 

George Swash şu anda DataforSEO ‘da içerik pazarlama direktörü olarak görev yapıyor. Şu an dünya üzerinde dijital pazarlama alanında kullanılan 7040 adet SEO tool’u olduğundan ve bu toollara ödenen paranın inanılmaz bir gider oluşturduğundan bahsederek başladığı konuşmasının devamında, kendi SEO tool’umuzu yapmanın avantajlarına ve dezvantajlarına değinerek devam etti.

 

Avantajlar

 

–          Her özelliğini kullanmadığınız Tool’lara ödediğiniz miktarlar azalacaktır.

–          Hiç bilmediğiniz bir tool’u kullanırken harcayacağınız efor düşecektir

–          Markalarının datalarını dışarıya aktarmak zorunda kalmayacaksınız, veri gizliliği konusunda öne çıkabilirsiniz demektir.

–          Herkesin kullandığı bir tool’u kullanmadığınız için sağladığınız yeni özellikler sayesinde ajansınız rakiplerinizden öne çıkacaktır.

 

 

Dezavantajlar

 

–          Bu başta özveri ve finansman gerektiren bir iş. Gerekli kaynakları sağlamak konusunda çekinceleriniz olması normal.

–          Birden fazla kez deneyip yanılmak zorunda kalabilirsiniz.

–          Güvenilirliğinden endişe duymanız olasıdır.

 

 

NICK CHURICK – DAHA FAZLA ORGANİK TRAFİK İÇİN ÖRNEK GÖSTERİLEN UYGULAMALARDAN İÇERİK İPUÇLARI

 

Nick ahrefs’te SEO ve İçerik pazarlaması ile ilgilenen Nick Churick, konuşmasını genelde Ahrefs’in web sitesi ve blog’u üzerinden örneklemeler yaparak gerçekleştirdi.

 

Ahrefs’in organik trafiğinin 2 yılda 10 kat arttığını belirten Nick’in ilk sorusu, Google’da sıralamaya girmek için ne kadar zaman gerekli oldu?

 

Burada domain yaşı, backlink gücü, sahip olduğu içeriklerin uzunluğu gibi birçok faktörden bahseden Nick, bunun domainden domain’e değişkenlik gösterdiğinin üzerinde durdu ve bu konuda farklı istatistiksel bilgileri bizlerle paylaştı;

 

–          Tüm sitelerin sadece %6’sı ilk yıllarında Google’da ilk 10’a girmeyi başarabiliyor.

–          920M sayfanın %90’ına neredeyse hiç bakılmıyor.

–          Tüm sitelerin %15’i 2000-3000 kelimelik içerik uzunluğuna sahip.

 

Ahrefs blog’un nasıl geliştiğini anlattığı başlığında içerikleri yazarken sadece aranma hacmine odaklanmadıklarını, toplam potansiyel aranma hacmine yoğunlaştıklarını belirtti. Bunun için de en önemli olgunun search intent’i anlamak ve yakalamak olduğunun üzerinde durdu.

 

5

 

Yıllar içinde kullanıcıların arama niyeti çok değişiklik göstermiş olabilir, artık önemli olan kullanıcının arama sonucunda ne ile karşılaşmayı beklediğini bilmek olabilir.

 

Bu konuda en güzel örneklendirmenin ise 2019’un Mart ayında yaşanan Medic Update olduğunu açıkladı. Medic update ile içerik güncelliği-uzmanlık ve otorite çok önemli bir hale geldi ve buna göre birçok web sitesi ya çok fazla pozisyon yükselişi, ya da düşüşü yaşadı diyerek konuşmasını tamamladı.

 

 

OZAN KETENCİ – ARAMA EĞİLİMİ ODAKLI OPTİMİZASYON İPUÇLARI

 

ZEO Agency’de SEO direktörü olarak görev yapan Ozan Ketenci kullanıcıların arama yaparken farklı eğilimlerde olabileceğinden bahsetti ve bu 4 eğilimi aşağıdaki gibi açıkladı

 

1-      Informational: bilgi alma amaçlı bir arama yapıyor olabilir. (facebook nedir?

2-      Navigational: kullanmak istediği hizmete ulaşmaya çalışıyor olabilir (facebook’a giriş yapmak)

3-      Commercial: satın almayı düşündüğü bir ürün/hizmet ile ilgili karşılaştırma yapıyor olabilir. (facebook mu/instagram mı daha iyi)

4-      Transactional: Direkt olarak satın almaya / hizmete başlamaya yönelik arama yapıyor olabilir. (Facebook hesap aç)

 

Peki kullanıcının eğilimini nasıl anlarız?

 

Burada “intent modifiers” olarak adlandırdığı eğilim belirteçlerinden bahseden Ozan Ketenci kullanıcının eğilimini analiz ederken arama yaparken kullanılan kelimelerin önemine değiniyor.

 

Yukarıda vermiş olduğumuz facebook örneği gibi, hesap makinesi araması yapan bir kullanıcıyı örnekleyerek intent modifiers’ı net bir şekilde açıklıyor.

 

Kullanıcının arama eğilimi her zaman bir modifier aracılığı ile netleşmeyebilir, böyle durumlarda arama eğilimini tespit edebilmek için sERP’ten yararlanmanın en akılcı yöntem olduğundan bahsediyor.

 

Konuşmasını keyword takibi yaparken pozisyonlara dikkat ettiğimiz kadar, o sorguya ve kelimeye cevap veren sayfamızın ne sıklıkla değiştiğini de mutlaka takip etmeliyiz, bu bize kullanıcı eğilimi konusunda mutlaka içgörü sağlayacaktır diyerek tamamlıyor.

 

 

SERBAY ARDA AYZİT – GOOGLE ADS ARAYÜZÜNDEN SEO İÇİN FAYDALI OLABİLECEK 5 VERİ

 

 

Şu an da Optdcom’un Genel müdürü olarak görev yapmakta olan Serbay Arda Ayzit, Google Ads panelinin hangi özelliklerinin SEO için de faydalı olabileceği hakkında hazırladığı sunumda aşağıdaki maddeler üzerinde durdu;

 

1- Keyword Planner

 

Bu kısmını kullanmayı muhtemelen hepimiz biliyoruzdur ancak default olarak gelen “broadly related” seçeneğini “close related” olarak değiştirdiğimizde daha anlamlı keyword sonuçları elde edebileceğimizden bahsediyor

 

2- Ad text

Bu kısımı title&description hazırlarken bir ad text gibi düşünüp, CTR oranı en yüksek olanı seçebilmemiz için kullanabileceğimizi anlatıyor.

 

3- Forecast – Tahminleme aracı

 

Markanıza forecast hazırlarken kullanmak istediğiniz kelimelerden hangisinin daha kuvvetli olduğunu anlamak/karşı tarafa kanıtlamak için kullanabileceğimizden bahsediyor. Simülasyon bir tahmin hazırlayan bu araç oldukça yararlı olabilir.

 

4- Ad preview aracı

 

 

Bu araçtan lokasyon bazlı görüntüleme yapmak mümkün, belirli bir lokasyonda belirli aramalarda hangi sonuçların çıktığını görmek ve lokal optimizasyonlar yapmak için yararlı olabileceğinin üzerinde duruyor.

 

 

5- Dynamic Search Campaign tool

 

 

Bu reklam aracının çalışma mantığı şu şekilde, siz bir URL giriyorsunuz, Google ads platformu bu sayfayı tarıyor ve hangi kelimelerde reklam çıkacağına kendisi karar veriyor, bunu yaparken de kelimenin hacmini/sezonsallığını ve trendini göz önünde bulunduruyor. Bir landing page optimizasyonu öncesinde bu toolu kullanmak oldukça faydalı içgörüler sağlayabilir.

 

 

6- Auction Insights

 

 

Panelin bu kısmında bizim reklam yatırımı yaptığımız kelimelere başka hangi markaların yüzde kaçlık pay çalacak biçimde yatırım yaptığını görüyoruz. Bu kısım bize spesifik kelimelerde hangi markalar ile rekabet ettiğimiz konusunda oldukça faydalı bilgiler sağlayabilir.

 

 

7- Custom Intent Reklam Ürünü

 

 

Bu kısımda bir kampanya açılırken kullanıcının özellikleri ve eğilimlerine özel bir kampanya kurgusunu ads paneli kendisi hazırlıyor, dolayısı ile siz bir kategoride araştırma yaparken bu kısmı kullanabilir ve hangi kategoride hangi kullanıcıya gitmelisiniz bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

 

 

8- Benzer Siteleri Bulma Aracı

 

 

Placement odaklı reklam kampanyası kurgularken Google bize ads paneli üzerinden en uygun hangi sitelerde gösterim yapılacağını söylüyor. Bu da belki bize backlink konusunda fikir verebilir.

 

 

İLYAS TEKER – GOOGLE DISCOVER’DAN NASIL DAHA FAZLA TRAFİK ALABİLİRİZ?

 

 

13 yıldan uzun süredir SEO danışmanlığı yapan İlyas Teker şu anda kurucusu olduğu Mosanta’nın yöneticiliği görevini sürdürüyor. Yaptığı konuşmada önce Google Discover’ın nasıl çalıştığından bahseden İlyas Teker Discover’ın nasıl çalıştığının anlamanın bu işin temeli olduğunun üzerinde duruyor.

 

Basitçe özetlemek gerekir ise Google Discover kullanıcının yaptığı tüm aramaları, app datalarını, şimdiye kadar machine learning ile öğrendiği kullanıcı eğilimlerini kombinleyerek kullanıcılara onların ilgisini çekebileceğini düşündüğü içerikleri sunan bir platform gibi çalışıyor.

 

Bu tahminlemeyi yapabilmek için birçok farklı kanaldan veri çekiyor ve bunları Artificial Intelligence kullanarak yapıyor.

 

Peki Biz Google Discover’dan nasıl trafik çekebiliriz?

 

Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli konu hazırladığımız içeriğin kalitesi elbette, bu içeriğin önerilmesi için en kritik rolü oynuyor demek yanlış olmaz.

 

Bu içeriği hazırlarken evergreen diye tabir edilen yani geçerliliğini kaybetmeyecek ancak aynı zamanda trend olan güncel konular hakkında hazırlamak oldukça önemli.

 

Örneğin yakın zamanda gündeme oturan küresel ısınma buna güzel bir örnek olabilir.

 

Etkileşimi yüksek içerikleri incelemek ve trend içerik konularını bulmak işin en önemli kısımlarından biri ancak birden fazla platformlar varlık göstermek ve bu platformlardaki etkileşimler de Google Discover’dan aldığımız trafiği etkileyen faktörlerden diyebiliriz.

 

Kullandığımız diğer materyallerin kalitesi yani görsel ve video zenginliği de Google Discover’ın önemsediği noktalardan biri.

 

Sayfaların mobil uyumlu olması ve mümkünse AMP destekli olması da Discover’da gösterilme ihtimalinizi artıracaktır.

 

Google Discover’ın performansını ölçerken de Search Console’un discover sekmesini kullanabileceğimizi belirten İlyas Teker konuşmasını elbette işin teknik SEO kısımlarını da göz önünde bulundurmayı unutmamak gerekir diyerek noktalıyor.

 

 

OKAN KORTAN – SEO’DA KARİYER: AJANS vs. MARKA

 

 

3 yıldan uzun süre hepsiburada.com’un tüm SEO süreçlerini yöneten ve şuan Performics’in Türkiye’deki SEO ekibinin direktörlüğü üstlenerek globalden yerele önde gelen markalara SEO danışmanlığı sunan Okan Kortan, SEO alanında 5 ajans ve 7 marka deneyiminden sonra edinmiş olduğu tecrübelerini ve bir SEO’cuya vereceği kariyer tavsiyelerini anlattı.

 

 

Öncelikle kafalarda oluşan ilk soru işaretini yani ‘’SEO doğru tercih mi?’’ sorusunu SEO’nun alanının ve bu hizmete talebin giderek arttığını ve şu an bu konuda talebe göre çok az uzman olduğunu vurgulayarak cevapladı.

 

6

 

Kimler SEO’yu tercih etmeli sorusuna ise aşağıdaki maddelerle yanıt verdi;

 

 

  • İletişimi iyi olan,
  • İngilizce bilen,
  • Analiz yeteneğine sahip,
  • Araştırmayı Seven,
  • Teknik konulara yatkınlığı olan herkesin SEO uzmanı olarak kariyer hedefleyebileceğini söyledi.

 

 

Peki bir SEO’cunun kariyer yolculuğu nasıl olmalıdır? Burada öncelikle ajans>marka> danışmanlık sıralamasını öneren Okan Kortan konuyu aşağıdaki gibi detaylandırıyor.

 

 

Ajansta çalışan bir SEO’cunun mutlaka edinmesi gereken tecrübeler: Mutlaka yap

 

 

  • Konkur deneyimi
  • Yurtdışı konferanslarına katılım
  • Müşteri İletişimi
  • Sunum yeteneği

 

Buna ek olarak ajansta çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalara da şunları ekliyor : Bunları Yapma!

 

  • Yönetilen hesapların performans yüzünden kaybedilmemesi
  • İlk önceliğin hiçbir zaman para olmaması
  • Sinirlere hakim olmak

 

 

Aynı modellemeyi marka için de yapan Okan Kortan markaya geçerken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıklıyor;

 

 

  • SEO anlamında markanın gidecek yeri var mı, yani hala fırsat var mı bu mutlaka araştırılmalı diyor.
  • Sizin için içeride bir ekip var mı?
  • Markanın IT departmanı içeride mi ve imkanları kısıtlı mı?
  • Markanın faaliyet gösterdiği sektör daralıyor mu?

 

 

Markada Mutlaka Yap

 

  • Sprint toplantıları
  • Bir etkinlikte konuşmacı olmak
  • Konkur deneyimini marka tarafında yaşamak
  • Performans ve PPC tarafının datasını kullanmak

 

 

Markada Bunları Yapma!

 

 

  • 1 yıldan önce iş değiştirme
  • Körelme
  • IT takımı ile iletişimi koparma
  • PPC ve UX takımı ile iletişimi koparma
  • Sizin fikirlerinizi kullanarak yükselen insanlara izin verme

 

 

 

UĞUR ESKİCİ – E TİCARET SİTENİZDE YAPMANIZ GEREKEN 20 SEO HATASI

 

Son 9 yılında eBay Türkiye ve N11.com’un SEO süreçlerinin başında yer alan ve şu an kendi ajansı olarak Kriko.io’da Türkiye’nin önde gelen markalarına SEO danışmanlık hizmeti veren Uğur Eskici maddelerle e-ticaret sitelerinde yanlış olarak nitelendirilen ancak faydalı olabilecek konuları anlattı. Aşağıda yer alan konu başlıkları üzerinden detayları inceleyebilirsiniz;

 

  • Stokta kalmayan ürünlerinizi doğrudan 404’e atmayın! 30 gün sonra bağlı olduğu bir üst kategoriye yönlendirebilirsiniz.

 

  • Google tarama frekansını mecbur kalmadıkça değiştirmeyin, kendi bahsettiği caselerinde bunun olumsuz sonuçlarını gördüğünü belirtti.

 

  • Ürün özelliklerini (attiribute /spectrum) kategori ağacına bağlayın, kategorileştirin.

 

  • Ürün başlıklarınız yalın ve temiz olmak zorunda değil yardımcı kelimeler kullanın.

 

  • Site Haritası dosyanızı robots.txt dosyanızda belirtmeyin. (Search Console üzerinden Google’a iletmek daha mantıklı)

 

  • Takip ve Ölçümleme Dosyalarını Footer bölümüne taşıyın (Örneğin JS dosyaları)

 

  • Ürün Özelliklerini index’e açmaktan korkmayın

 

(Genel olarak crawl budget için açılmaması tavsiye edilir ancak örneğin cep telefonu kategorisinde işletim sistemi diye bir özellik var eğer bunu indexe açarsan kelime grubunu genişletmiş olur ve potansiyel trafik kazanabilirsin.)

 

 

  • Özel kelimeler için özellikli faydalı açılış sayfaları yaratın (Pazarlama için yaratılan bir landing page daha fazla paylaşılabilir daha fazla backlink yaratabilir.)

 

  • HTML site haritaları ölmedi. (Büyük siteler için oldukça önemli, can simidi gibidir html site haritası yaratın ve footera yükleyin.)

 

  • Her sayfa için h1 etiketi kullanmaya dikkat edin.

 

  • Ürünlerinizde kopya olsa bile muhakkak bir açıklama metni olması lazım.

 

 

(Kopya içerik aslında tam problem değil, kopya olan içerikleri kümeliyor en iyi performansı olanı ön plana çıkarıyor doğrudan SEO’ya negatif etkisi yok, ancak doğru olan her bir ürünün özgün açıklamaya sahip olması.)

 

 

  • Bazı içerik ya da bileşenleri widget asynchrone olarak yükletin. (Genelde yükletilmez Google görsün diye, ancak taksit bilgileri gibi bilgiler yükletilebilir.)

 

 

  • CSS ve JS dosyalarını eğer kaynak çok fazla ise tek dosya yerine 2 -3 dosyada birleştirin.

 

(Tek bir dosyanın boyutunun çok fazla olmasındansa bunu 3 parçaya bölmek daha mantıklıdır.)

 

  • Sitenizde kalitesiz görseller kullanın. ( SEO olarak bakıldığında sayfa yüklenme hızını iyileştirebilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirilebilir.)

 

  • Kategori ya da ürün açıklaması oluştururken çok fazla anahtar kelime odaklı olmayın.

 

(Editörü kısıtlamak yaratıcılığını etkileyerek ekstra trafik potansiyeli kaçırılabilir.)

 

  • Backlink inşasına devam edilmeli! (Google tam tersi bir açıklama yapsa da organik inşaa edilebilecek stratejiler geliştirmelisiniz. Mümkün olmayanlar da satın alınabilir.)

 

  • Duruma göre kısa içerikler oluşturun. (Uzun içerik iyidir yanlıştır e ticaret gibi bazı sayfa tipleri için kısa içerik gerekliyse kısa içerik kullanın.)

 

  • Eğer yorum alanına ürünle ilgili alakasız yorum geliyorsa bunu silin ya da yorum motivasyonunu düzenleyin.

 

  • UX çok öncelikli fakat önce site görünür olmalı ve trafik elde edilmeli. Bu nedenle tab content ürün açıklamaları dikkatli kullanılmalıdır.

 

Techinside 1 | Techinside 2

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top